Cooperatives de Mallorca

in Campanyes Socials

Cooperatives de Mallorca

Com arriben els productes que compram a les nostres taules? Qui els produeix? Com es fan?

El mercat globalitzat d’avui en dia ens permet comprar aliments de grans empreses que venen des de l’altra banda de l’oceà. Però, quin paper hi juguen les cooperatives agroalimentàries en aquest mercat global?

Els aliments distribuïts per les cooperatives de Mallorca han estat produïts dins dels terrenys rurals de l’illa, són productes autòctons sembrats, recollits i cuidats a les nostres terres. Els productes que creixen i es venen a prop nostre tenen moltes més propietats i nutrients quan arriben als nostres plats, ja que es recullen a l’època de maduració que toca i no abans. Els afegits de conservació de productes també es redueixen, donat que aquests no han de viatjar kilòmetres per ser consumits, fent que siguin l’opció més natural que podem trobar a l’hora de comprar.

No s’ha d’oblidar tampoc que la producció i la consumició de productes de km 0 ajuda al medi ambient. Es gasten menys recursos a l’hora d’empaquetar els aliments, sobretot es redueix l’ús de bosses i d’envasament amb plàstics. També hi ha menys distància des del lloc de producció fins a les tendes de les cooperatives, estalviant grans qualitats de combustibles fòssils i reduint les emissions de CO₂ per al seu transport.

Les empreses de productors afiliats a les cooperatives tenen anys d’història i tradició a les seves espatlles.

Molts d’aquests negocis fan els mateixos productes de fa anys i s’encarreguen de que puguem disfrutar dels mateixos gustos de tota la vida com sempre ho hem fet. A més, les terres on es cultiva no alteren el paisatge rural típic de l’illa, fent que aquest tipus d’empreses siguin respectuoses amb la flora i fauna de l’entorn.

COM FUNCIONEN LES COOPERATIVES?

Les cooperatives no són d’un sol empresari, hi ha molts productors diferents afiliats, i tots s’ajunten per decidir com avançar en els seus objectius amb decisions democràtiques que beneficien a totes les parts per igual. Com tots juguen una part igual en la direcció de la cooperativa, els doblers guanyats es reinverteixen en el sector, com per exemple comprant maquinària per millorar la producció d’aliments o reinvertint-los en programes de formació i educació del sector per a gent interessada.

EDUCACIÓ I FORMACIÓ

Els cursos de formació s’anuncien per a tothom, tant si ja formen part del sector com si estan interessats a aprendre, i tracten una gran varietat de temes tècnics i d’organització proveint certificats de professionalitat a tots els que s’hi apunten, millorant així l’educació i professionalitat del sector arreu de l’illa.

BENEFICIS SOCIALS

Tots els aliments produïts per les cooperatives es venen a prop i mantenen l’economia local, ja que els diners guanyats acabaran parant a altres negocis de la zona, creant una economia circular a l’illa que ens beneficia a tots. Les cooperatives també propulsen l’economia de l’àrea creant llocs de feina per als residents dels pobles que s’hi troben a prop.

Amb la producció d’aliments locals es continuen les tradicions culinàries mallorquines, impulsant la gastronomia de les Illes i evitant que la manca de productes tradicionals faci que la cuina mallorquina caigui en desús. Alhora, aquests mateixos productes fan possible que s’innovi amb nous sabors a partir de productes tradicionals i creant nous productes autòctons.

Amb la creació de les cooperatives, les empreses poden vendre els seus productes a un preu just i competitiu que d’altra manera no es podria enfront d’un mercat alimentari tan globalitzat com l’actual.

Tot això s’aconsegueix ajudant-se els uns als altres, establint els mateixos objectius entre productors, fent el mercat local més competitiu i reinvertint els guanys en la mateixa comunitat per poder continuar avançant tots junts cap a una producció d’alimentació més sana.

A Mallorca tenim cooperatives per molts indrets, perquè sempre puguis consumir productes de km 0 i de temporada siguis on siguis.

Consulta el mapa i visitan’s!