Projecte Betlem

L’Ermita de Betlem es troba al municipi d’Artà, a uns nou quilòmetres del poble i a 280 metres sobre el nivell de la mar dins de la Serra de Llevant.

Els ermitans havien viscut dins l’Ermita fins al 2010, quan van abandonar l’àrea a causa de l’avançada edat. L’abandonament ha conduït al deteriorament de l’entorn, incloent-hi terres cultivables i varietats locals d’abelles, plantes medicinals, oliveres i figueres centenàries; i ha contribuït a l’embrutiment de l’impacte visual de la zona a tots els visitants que s’hi aproximen. Aquesta situació ha impactat negativament la imatge del municipi i ha generat la necessitat d’intervenir per revitalitzar l’Ermita de Betlem i la seva zona circumdant.

Des de la Cooperativa es planteja una reforma dels marges, com una poda general del terreny d’oliveres i figueres; així com una millora del terreny de cultiu per a la sembra de plantes medicinals, races autòctones, vinya, hort… I tot plantejat amb tres objectius generals en ment:

Principi d'impuls dels productors locals

Té com a objectiu impulsar els productors locals i fomentar una economia sostenible mitjançant iniciatives com la creació de productes locals i propis de l’Ermita en col·laboració amb petits productors, donar suport a nous productors emergents, fer projectes en conjunt amb entitats locals, promoure la compra local, reconvertir les tradicions dels ermitans per als professionals del sector, i produir productes locals ecològics.

Principi de diversificació turística del municipi

Se cerca diversificar l’economia local mitjançant un turisme sostenible que coincideixi amb el creixement del sector primari. Les accions principals inclouen la creació de contingut històric i patrimonial, la promoció d’activitats saludables i de turisme desestacionalitzat, l’elaboració de materials informatius i rutes, i l’organització d’excursions per mostrar les tradicions locals i els productes de l’Ermita de Betlem.

Principi d’experimentació, educatiu, de conscienciació i millora social

S’implementaran zones experimentals per a l’educació i la millora mediambiental, es promourà la sensibilització sobre la importància de preservar la natura i es fomentarà la producció local per crear ocupació i productes diferenciats a l’Ermita de Betlem.

Àrea del projecte de l'Ermita

El projecte espera generar un impacte econòmic favorable a Mallorca i Artà en potenciar el sector primari i fomentar un turisme sostenible. A més, crea ocupació i cerca l’equilibri entre l’economia i el benestar social. Amb l’objectiu de convertir Artà en un destí turístic destacat i de qualitat, promovem activitats i productes locals, contribuint a una societat més equitativa i preservant els valors ambientals.